Groene kaart

De groene kaart is een andere benaming voor het Internationaal Verzekerings Bewijs (of IVB). De groene kaart is een document of een pasje dat door de autoverzekeraar aangeboden wordt aan de autoverzekerde. Hiermee is eenvoudig aan te tonen dat het voertuig verzekerd is.

Inhoud van de groene kaart

De inhoud van de groene kaart bestaat met een lijst met landen waar de autoverzekering dekking geeft aan het voertuig van de autoverzekerde. Ook staat de periode vermeld waarin het voertuig verzekerd is. De groene kaart is niet meer verplicht maar is nog steeds een handig document omdat alles beknopt beschreven staat. Zo is er vaak ook een lijst beschikbaar met instanties waar de autoverzekerde zich toe kan wenden in geval van schade of inbraak, ook al is hij in het buitenland.

Niet verplicht

Sinds 1972 is het voor gekentekende voortuigen niet meer verplicht om een groene kaart te hebben. Voor niet gekentekende voortuigen, zoals tractoren, is het document nog steeds verplicht. De afschaffing van deze verplichting komt omdat de politie tegenwoordig op het kenteken gemakkelijk kan achterhalen of een voertuig verzekerd is of niet. Deze afschaffing is overigens doorgevoerd in alle landen die binnen de EU plus Noorwegen, Zwitserland, Kroatiƫ en IJsland.