Autoband vervangen

Een autoband vervangen hoeft u minder vaak te doen dan olie verversen. Toch is het handig om te weten hoe u dit kunt doen. We vertellen het u graag.

Wat u moet weten over uw reserveband
Uw reserveband in uw auto niet vergelijkbaar met een normale band. De reserveband is vaak een zogenaamd ‘thuiskomertje’’. Dit is een kleinere band dan u normale autoband. Alleen geschikt ‘om mee thuis te komen’. Hiermee mag u niet harder rijden dan 80 km/h. Dit staat ook op de velg van de autoband.

Wanneer een autoband vervangen?
Een autoband moet u vervangen als:
• De profieldiepte minder dan 1,6mm is (wettelijk minimum). Een ruime veiligheidsmarge is 3mm. In de winter is een hogere profieldiepte aan te raden. Winterbanden verliezen hun eigenschappen als de profieldiepte lager dan 4mm is. U kunt dit zien aan de rubberen controleblokjes in de centrale groef van het loopvlak. Deze moeten dieper liggen dan het omringende loopvlak.
• Deze verbrand is bijvoorbeeld door een noodstop. U kunt dit zien doordat een deel van de band afgeplat.
• uw bandprofiel gedeukt is. U kunt dit voelen als u met de hand over de rand van de band strijkt, tegen de normale draairichting in. De rubber blokjes van het gegroefde loopvlak zijn dan onregelmatig afgesleten.
• Deze gezaagtand is. De zijkanten van het profiel zien er dan uit als een zaagtand of vogelveer. Dit kan komen door een verkeerde bandenspanning.
• Deze een bult of blaar heeft doordat er een of meerdere koordlagen zijn gebroken. Dit kan komen door het raken van een stoeprand, een gat in de weg of een scherp voorwerp
• Deze zijn uitgedroogd. U ziet dan droogtescheurtjes.
• Deze ouder zijn dan 10 jaar. De samenstelling van het rubber veroudert in de loop van tijd. De autoband verliest daarmee een deel van zijn eigenschappen. Vervang banden die heel onregelmatig worden gebruikt elke 6 tot 8 jaar vervangen. Bijvoorbeeld voor uw caravan, camper of aanhangwagen. Gebruik reservebanden ouder dan 6 jaar alleen nog voor noodgevallen.

Hoe vervangt u een autoband
Een autoband vervangen kunt u zelf doen. Lees meer tips op bandengids.

Vragen? Reageer nu!

Post your comments